Er du en af dem, som drømmer om vind i håret og udforskning af kystområder? Mange tror fejlagtigt at man udelukkende skal søge ind på en skibsofficer eller skibsfører uddannelse, for at udleve sin drøm som kaptajn. Men dette er delvist forkert.

Forskellige både, forskellige kaptajner

Når det kommer til at det kommer til ledende besætning på skibe, findes der mange muligheder. Det afhænger af hvad du foretrækker mest at sejle, for hver en bådtype har forskellige kaptajner og krav.

Ønsker du at være en aktiv del af den maritime industri i form af at sejle containerskibe, er det den mere formelle vej du skal tage. For at kunne sejle fragtskibe og færger kræver det, at du skal uddanne dig som skibsofficer, hvorefter du kan videreuddanne dig til at blive kaptajn.

Alternativt, ønsker du ikke at sejle med fragtskibe, men derimod motorbåde og sejlbåde, så behøver du ikke at tage en længere uddannelse for dette.

Speedbåskørekort

Hvis du ønsker at sejle med speedbåd, findes der en række krav, som du skal opfylde, for at du må stå bag roret på speedbåden. Dette indebærer i mange tilfælde at du tager et speedbådskørekort, for at imødekomme de lovpligtige krav.

Et speedbådskørekort kan ses på lige fod med et kørekort til almindelige personbiler, men med den undtagelse af at den ikke gælder til personbiler og omvendt igen. Du vil her skulle igennem en kortere kursusperiode, hvor du skal igennem teoretisk og praktisk undervisning. Til sidst, ligesom med det almene kørekort, skal du igennem en praktisk eksamens sejlads. Består du denne, vil du modtage et gyldigt speedbådskørekort.

Hvornår er det nødvendigt at have et speedbådskørekort?

Når det kommer til motorbåde og speedbåde, er det ikke altid et krav, at du skal have et speedskørekort for at måtte sejle båden. Der findes her nogle særlige krav, hvis gyldighed afhænger den pågældende båds motorkraft og størrelse.

Ifølge den danske lovgivning, skal du være fyldt minimum 16 år og have et gyldigt speedbådskørekort, hvis båden er mellem 4-15 lang, eller under 4 meter lang og med en motor på over 25 hestekræfter.

Selvom det ikke altid er et lovkrav, kan det være meget fordelagtigt at hverve sig et speedbådskørekort. Særligt hvis du vil sejle speedbåd der falder i den kategori, men også for at sejle mere ansvarligt på vandet. Der findes nemlig særlige regler for sejlads ude på vandet. Derfor kan det være klogt at uddanne sig på disse ved at tage et speedbådskursus.

Der findes en del steder i dag, hvor du kan tage et speedbådskørekort. Nogle steder tilbyder at du kan få på 1 dag, såfremt at du består. Hvorimod andre tilbyder deltids løsninger, hvor på du tager speedbådskørekortet over et par dage.

 

 

 

Kategorier: Diverse