I Egtved blev der fundet en velbevaret pige fra Bronzealderen – Egtvedpigen.

Historien beretter om, at pigen skulle være mellem 16-18 år, da hun døde. Tilbage i 1921 blev hendes grav fundet og dermed udgravet. Hun er ét af de mest velbevarede fund fra Oldtiden – og er i dag en turistattraktion, som mange turister årligt besøger. Hun er en af de ting, genstande og personer, der kan give os et enestående og unikt indblik i, hvordan tiden og ikke mindst livet var dengang – i Oldtiden. For så mange år siden at det næsten kan være svært at forstå.

 

Oldtidsfundet af pigen består i dag af primært hår, hud, tænder, negle og hjerne. Omend det kan lide en anelse markabart, er det bestemt ikke det syn, der møder en. Med sig i sin kiste, havde Egtvedpigen forskellige genstande eksempelvis en kam, som er lavet af horn.

 

Fundet, fra Oldtiden, fortæller os meget om en tid, ingen af os selv har oplevet. Meget af det kan vi læse os til i de historiske bøger, men at få syn for sagen – og se noget så konkret fra den tid – giver et større indblik og en bredere forståelse. En oplevelse både børn og voksne får meget ud af. Samtidig også en attraktion der giver anledning til gode snakke og en dybere viden om det enestående menneske, der levede i Bronzealderen.

 

En unik fortælling

 

Det kan være svært at forstå og begribe, hvordan vi ved så meget om en ukendt pige, der levede tilbage i Bronzetiden. Blandt andet har pigens tænder været grundlaget for, at man kunne anslå hendes cirka alder. Endnu vildere er, at man også har kunne anslå, at pigen ikke er født i eller omkring Egtved. Derimod stammer hun langvejs fra – faktisk uden for de danske grænser. Jeg har ladet mig fortælle at analyser af blandt andet pigens hår samt tommelfingernegl, har fastslået at hun rejste meget frem og tilbage.

 

Man kan kun selv tilskrive historien flere detaljer og forestille sig, hvad pigen mon har lavet. Hvorfor mon hun rejse så meget? Hvorfor døde hun? Hvordan så hun ud? Spørgsmålene er mange – og er også en del af den helt unikke fortælling, der giver så meget.

 

Selvom Egtvedpigen blev fundet i Egtved og navnet indikerer, at hun forsat har til huse der, er det ikke tilfældet. Egtvedpigen indgår i udstillingerne på Nationalmuseet i København. Dermed må du en tur til hovedstad for at opleve dette unikke fund.

 

Men det betyder dog ikke, at du ikke skal tage en tur til Egtved, hvis du alligevel er på disse kanter. For det er ikke bare selve Egtvedpigen, som er interessant. Det er de omgivelser, som hun boede i, også.

Kategorier: Diverse